ROLLUIKEN OPEN OF DICHT TIJDENS EEN STORM?
Bij een storm is de juiste positie van je rolluiken van cruciaal belang om je rolluiken niet stuk te laten waaien. Halfopen rolluiken kunnen windvangers worden, met het risico dat jouw rolluik beschadigd raakt. In geval van extreem krachtige winden is het daarom belangrijk op je rolluiken volledig open te laten, waardoor er geen winddruk ontstaat achter jouw rolluik.
Daarnaast, is de windrichting nog een belangrijke factor om rekening mee te houden. Wanneer de wind recht op je rolluiken afkomt, is het verstandig om je rolluiken open te houden om te voorkomen dat de windschade aanricht. Wanneer de wind echter zijwaarts komt, staat er geen druk op het pantser en kan het openlaten van je rolluiken minder kwaad.
Bij een breed rolluik is het verstandig om je rolluik open te laten gezien het pantser kwetsbaarder is voor de harde wind door de breedte.
HEEFT DE PLAATSING INVLOED OP DE BESTENDIGHEID?
Er zijn verschillende opties voor de plaatsing van je rolluiken: op de muur, op het kozijn, of tussen de muur. De plaatsing heeft invloed op de kans dat harde wind, schade aanricht aan je rolluik.
Bij plaatsing op de muur of op het kozijn is er een verhoogd risico dat er wind achter het rolluik kan komen, wat kan leiden tot beschadig. Daarom kun je het beste bij deze twee plaatsing opties het rolluik openhouden tijdens een storm. In geval van plaatsing tussen de muur is er minder kans op wind die achter het rolluik komt, waardoor je het rolluik eerder dicht kunt houden.
Hoewel rolluiken stevig zijn, is het toch van groot belang om rekening te houden met verschillende factoren bij het bepalen of je ze open of dicht houdt tijdens een stevige storm. Denk hierbij de aan de windkracht, windrichting, de breedte en de gekozen plaatsing van je rolluik. Door deze factoren zorgvuldig af te wegen, kun je de optimale keuze maken om de levensduur van je rolluik te maximaliseren en eventuele schade te voorkomen.
zonwering en vorst.... dat gaat niet altijd samen...
ritsscreen of uitvalscherm niet omhoog of omlaag gaat, kan het zijn dat de motor beschadigd is.
Wanneer het buiten vochtig is, door bijvoorbeeld mist, dan is het oppassen! Binnenin kunnen in deze periode van regen, zon en vorst condensdruppels ontstaan. Deze druppels lekken, waardoor er een dun ijsvorming laagje ontstaat. Wanneer u dan de motor aanzet, komt de zonwering niet van zijn plek en komen er flinke krachten op de motor te staan.
U kunt het best wachten op de zon en/of dooi. Zo weet u zeker dat u niets beschadigd.
Laat de zonwering in de positie waarin het zit. De motor draait anders namelijk door en dat resulteert uiteindelijk in een defecte motor. Deze dure reparatie kunt u voorkomen door te wachten totdat de rolluiken weer ontdooien. Een veel gestelde vraag bij deze schade is, valt dit onder productgarantie? Hier zijn de meeste leveranciers kort over, nee dit valt niet onder de garantie! Wel is het zo dat in 90% van de gevallen valt onder de inboedelverzekering! Mocht u deze schade aan uw rolluiken hebben dan kunt u dus het beste contact opnemen met uw verzekering.
Wat kunt u preventief doen?
- bij vorst de rolluiken voorzichtig bedienen en niet ‘doordrukken’ om toch in de gewenst stand te komen, of;
- het rolluik tot 3 cm boven de vensterbank laten zakken als ventileren echt nodig is.